Kembara Eropah 2.0 : Paris & Switzerland – Part 6

PARIS to Basel, Swiss via TGV Lyra

Kami berada di bumi Paris seperti berikut :

  • Day 1 : Tiba di Paris , check in apartment and rest
  • Day 2: Eifel Tower, Grande Mosques Paris, Saint Cruise
  • Day 3 : Paris Disneyland
  • Day 4 : bergerak ke Basel, Switzerland

Setelah 3 hari berada di bumi Paris , so hari ke 4 kami akan tinggal kan kota Paris dengan penuh kenangan. Sebenaqnya masih banyak lagi tempat-tempat menarik di Paris tapi kami hanya allocate 4 hari saja di Paris termasuk travel day. Untuk trip ni, kami allocate banyak hari di bumi Switzerland. InsyaAllah, nanti Paris kami datang semula jika di iznkan Allah dengan rezeki dari NYA.

Di pagi hari ke 4, macam biasalah pagi-pagi sebelom subuh lagi dah start prepare breakfast dan bekal makan untuk lunch dalam train nak Swiss. Pagi ni kami masak bihun goreng. Bihun ni pun bawa dari Malaysia hehehe. Selepas siap masak, solat, prepare bekalan makan dalam beg then kami mengemas apartment. Ye la apartment ni thru BnB so nak kena tinggal rumah dengan bersih. Kalau tak, nanti host akan review kita dengan rating yang bagus, susah lah kita untuk next stay di mana2. So dah kemas rumah, vacum cantik2, semua anak2 bergilir2 mandi dan bersiap, jam 9pagi kami pun check out dr apartment. Train ke Basell jam 10.30am di Gare De Lyon. Agak rushing jugak tapi ok well organised sebab dari aprtment kami ni nak ke Gare de Lyon station sekejap ja hanya satu train saja.

Sebenaqnya..sebenaqnya kan…..sebenarnya..

Setelah rushing2 then sampai di stesen Gare De Lyon tu kami pun tercari2 lah kat mana platform nak ke Basel SBB dengan kelam kabut. So selepas dah tahu laluan nak ke platform tu, kami pun ambil lah tiket nak nak scan untuk nak lalu enntance gate. Jeng jeng,….bila tengok tiket, rupa2nya train kami jam 10.22am..hahahah..bukannya jam 10am…elok lah dah berpeluh terkejar2 takut terlps train hhahaha…moral of the story, apa2 pun cek betul2 tiket sehari sebelum travel. Itu nasih baik dok sangka train kul 10am..kalau lah dok sangka train pukul 12pm?? hahaha

TGV Lyria & Gare de Lyon

TGV Lyria ni adalah penyedia train line untuk menghubungkan France-Swiss dengan kerjasama company SNCF (France) dan SBB CFF (Swiss). Ia ada beberapa lalu jika nak ke Swiss dari Swiss atau sebaliknya. Laluan train ni macam ni:

  • Paris – Mulhouse – Basel SBB – Zurich (4j 4min)
  • Paris – Dijon – Lausane (3j 41min)
  • Paris – Geneva – Lausane (3j 57min)
  • Paris – Geneva (3j 11min)

Jadi anda boleh pilih anda nak masuk Swiss ikut stesen mana. Macam kami, kami ambik laluan Paris – Mulhouse -Basel SBB. Coach dia sangat selesa. Kami ambil seat family berempat. Tambang train ni kena beli time dia buat promosi boleh dapat harga morah. Booking awai dapat lah morah.

Gare de Kyon ni macam KL Sentral lah..di situ one stop center utk semua train sama local atau inter europe. Kalau nak pi Amsterdam ka, London ka semua train akan stop kat sini lah.

You May Also Like

About the Author: subri

Leave a Reply

Your email address will not be published.